Dag Lotte, kan je mij horen? Ik ben hier! Zie je me niet? Kijk eens goed rond! Ik zit op het topje van je dikke teen. Of op het puntje van je mama’s neus. Weet je waar ik nog overal ben? Op de krulstaart van een varken en op de lange nek van een giraf. Soms wil ik het liever niet, maar ik zit ook op de blote poep van een aap. Ik vlieg zelfs met een raket mee door de lucht. Of ik zwem met vissen, diep in de zee. Lotte kijkt haar ogen uit.

Weet je wie ik ben, Lotte? Ik ben Kristof Sterrenstof! En ik ben o-ve-ral! Wil je graag weten waar ik vandaan kom? Dan moet je luisteren naar het verhaal waar alles vandaan komt. Het begon lang geleden, maar dan ook heel lang geleden. Het begon een beetje als een wedstrijd, eentje die nu nog bezig is. Iedere leuke wedstrijd begint toch met een startschot? Wil je me even helpen, Lotte? Goed. 

Maak een vuistje! Daar gaan we alles in stoppen, echt alles.
Als we alles netjes opvouwen, dan raakt het er wel in. Een beetje zoals met lakens na een wasbeurt, keurig de wasmand in. Eerst stoppen we alles uit je kamer in je vuistje. Je bed, je speelgoed, je nachtlampje. Noem maar op. Zo, opruimen met Kristof Sterrenstof gaat vlot vooruit, niet? Ja hoor, knikt Lotte, het gaat wel lekker snel

We vouwen alle gebouwen netjes op en we stoppen ze in je vuistje. Ook alle dieren!
Twee dikke olifanten in zo’n kleine vuist?, vraagt Lotte. Dat lukt nooit! Moet wel, want ze zijn er wel uit geraakt. We gieten de zee erin. En samen verzetten we bergen. Nu de zon, de maan en de fonkelende sterren nog. 

 
Alles wat je rond je ziet, zat ooit samengepropt in een klein balletje. Schud nu een paar keer met je vuist. Let op, ik tel af: 3, 2, 1. Open je vuistje maar, Lotte.
AAARGH! Alles is weg, zucht Lotte. Geen paniek, geen paniek! sust Kristof Sterrenstof. Maar Lotte kijkt ongerust naar haar hand. AAARGH! Er zit niets meer in! Wat heb je gedaan?!? vraagt ze.

Geen nood, lacht Kristof Sterrenstof. Zo is het vroeger ook ongeveer gegaan. Ik beloof je dat we alles weer netjes zullen opbouwen. Wat denk je, Lotte, zegt Kristof Sterrenstof, wil je samen met mij op avontuur? Ja hoor, knikt Lotte. Joepie! We gaan spelen met de bouwblokjes van het leven. We starten met een knal en eindigen in … een zwijnenstal.